interieurtips voor werkplekken

Drie interieurtips die een positief effect hebben op je medewerkers.

Aandacht besteden aan je bedrijfsinterieur is een investering in het welzijn en de betrokkenheid van je medewerkers. Diverse onderzoeken, onder meer van het Amerikaanse architectenbureau Gensler, tonen aan dat een doordachte en inspirerende omgeving een positief effect heeft op de mensen die erin werken. Om zo’n omgeving te creëren hoef je trouwens echt niet meteen een heel nieuw interieurontwerp te laten maken. Ook kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Wij geven je drie tips.

1. Meer groen, meer rust, meer sfeer

Aangezien je medewerkers behoorlijk wat tijd doorbrengen op hun werkplek, is het een fijn idee als ze zich er thuis voelen. Zet daarom eens een plant neer in de ruimte. Dat geeft direct een huiselijkere sfeer. Maar groen is ook functioneel. Met planten maak je gemakkelijk een natuurlijke afscheiding in een open ruimte. Bovendien brengen ze meer balans in de luchtvochtigheid en zuiveren ze de lucht doordat ze diverse chemische stofjes opnemen. Dat alleen al heeft een positief effect op het welzijn van je mensen. Maar groen heeft ook een kalmerende werking. En uit onderzoek blijkt dat natuur de creativiteit van je medewerkers stimuleert.

2. Zorg voor voldoende licht

Een mens heeft daglicht nodig. Maar waarschijnlijk kan niet iedereen bij een raam zitten. Onthoud daarom dat de basisverlichting in de werkomgeving goed moet zijn. Met voldoende licht kun je je beter focussen en geconcentreerder werken. Bij onvoldoende licht raak je sneller vermoeid. Zacht licht bevordert de creativiteit. Houd je een brainstormsessie? Dan is het licht dimmen een goed idee. En net zoals een plant heeft licht invloed op de sfeer. Die creëer je met accentverlichting, zoals een schemerlamp of spotjes. Wist je dat de kleur van de wanden en de vloer de hoeveelheid licht beïnvloedt? Lichte kleuren reflecteren, terwijl een donkere omgeving juist licht absorbeert. Een punt om rekening mee te houden als je je lichtbronnen onder handen neemt.

3. Een goede akoestiek werkt prettiger

Zoemende printers, intense telefoongesprekken of collega’s die druk overleggen. Op het gemiddelde kantoor is geregeld rumoer. Met een goede akoestiek beperk je de overlast voor de medewerkers. Zachte materialen dempen geluid. Er zijn behoorlijk wat elementen waar je mee kunt spelen om omgevingsgeluid te beperken. Denk aan gordijnen en vloerbedekking. Ligt er een tegelvloer die een grotere ruimte hol laat klinken? Dan doet een vloerkleed wonderen. Zorg ook op werkplekken voor geluidsabsorberende elementen. Dat kan bijvoorbeeld met gestoffeerde schotten tussen de bureaus die samen een blok vormen. En ja, ook planten bewijzen je bij geluidbeperking een fantastische dienst.

Laat je medewerkers meebeslissen

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je medewerkers zich prettig voelen in hun werkomgeving. Vraag ze daarom ook naar hun ideeën over de inrichting. Wil je professioneel interieuradvies, een ontwerp op maat of gewoon eens inspiratie opdoen? Neem dan contact met ons op.


Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij denken graag met u mee over het project dat u wilt realiseren. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.