Bernhaege Advocaten

Restauratie Broederhuis Veghel:
een interview met Miranda van Leiden en Annelies Jansen.

Na 25 jaar in de Pastorie in Mariaheide gevestigd te zijn, verhuisde Bernhaege Advocaten in juni 2020 naar het aangekochte historische Broederhuis in Veghel. Een pand met een rijke historie dat dateert uit eind 1700. Aan de verhuizing ging echter nog een interne restauratie vooraf welke verzorgd werd onder leiding van Van Leiden Interieur. We gingen in gesprek met Annelies Jansen (eigenaar van Bernhaege Advocaten) en Miranda van Leiden (eigenaar van Van Leiden Interieur) om van deze dames te horen wat er allemaal bij kwam kijken alvorens de Veghelse vestiging van Bernhaege Advocaten aan de Hoogstraat een feit was.


Wat was de reden dat je een nieuw pand zocht voor Bernhaege Advocaten?

Annelies: De voornaamste reden was de groei van Bernhaege Advocaten. De Pastorie werd te klein om alle advocaten uit het team van onze Veghelse vestiging te kunnen faciliteren. Ook onze vestiging in Oss, welke overigens gewoon behouden is, kon hierin geen uitkomst bieden. Hoewel wij dus met zijn allen met veel plezier in de Pastorie kantoor hielden, werd het tijd voor een nieuwe, ruimere locatie. Nu was het nog zaak een pand te vinden dat paste bij de identiteit Bernhaege Advocaten. De Pastorie heeft altijd een erg prettige ambiance gehad en wat mij ook zeer aantrok in het pand was het historische aspect. Dit wilde ik dus ook graag terugzien op onze nieuwe locatie. In mijn zoektocht stuitte ik uiteindelijk op het Broederhuis in Veghel en dat was meteen de perfecte match: een ruim, historisch pand in hartje Veghel.


Hoe zag het pand eruit bij aankoop?

Annelies: Het pand was nog steeds prachtig, zowel van binnen als buiten. Het interieur was 25 jaar eerder ook al toevalligerwijs door Van Leiden Interieur van maatwerk voorzien. Ondanks dat het interieur nog bruikbaar was, immers Van Leiden Interieur levert kwaliteit, was het interieur wel gedateerd. Tijdens de laatste zeer ingrijpende restauratie is het pand bouwkundig zeer grondig door de voormalige eigenaren aangepakt en het interieur geupdatet naar wat destijds modern was. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en wilde ik een kantoorpand dat aansluit bij de identiteit van Bernhaege Advocaten en daarvoor waren zeker vernieuwingen nodig.


Wat waren precies je wensen voor het nieuwe kantoor?

Annelies: Een aantal zaken waren belangrijk voor mij. Zo wilde ik graag dat de oude elementen behouden bleven, maar het interieur wel gemoderniseerd zou worden. Bernhaege Advocaten is ook al meer dan 25 jaar onderdeel van Veghel en de Meierijstad en deze historie wilde ik gereflecteerd zien in ons kantoor wat ook ons visitekaartje is. Gelijktijdig wilde ik ook graag een open en licht kantoor. Deze transparantie heeft Van Leiden Interieur ook weten te creëren door het plaatsen van glazen wanden.

Tenslotte was een centraal punt in het gebouw ook van belang. Dit was nog niet aanwezig in het Broederhuis. In de Pastorie in Mariaheide hadden we een gezamenlijke keuken. Hoewel we solistisch werken, lunchen we graag tezamen, omdat dit belangrijk is voor het contact met collega’s onderling. Ik wilde niet enkel aparte werkkamers en spreekkamers, maar een centraal punt waar wij als team op een plezierige manier contact met elkaar kunnen hebben. Van Leiden Interieur heeft daarom een moderne, open centrale plek gecreëerd voor ons waar wij kunnen lunchen en overleggen.


Hoe is Van Leiden Interieur aan de slag gegaan met de wensen van Bernhaege Advocaten?

Miranda: We beginnen altijd met het informeren naar wat de opdrachtgever graag wil en vooral ook wat zij niet willen. Annelies had hier duidelijke ideeën over en ook veel vertrouwen in Van Leiden Interieur. Hierdoor konden wij vrij snel tot een ontwerp komen. Hoewel wij dus uitgaan van de wensen van de klant, denken wij hier eerlijk in mee en geven het bijvoorbeeld ook aan wanneer wij denken dat iets anders beter past. Zo wilde Annelies bijvoorbeeld geen betonlook verwerkt zien in de meubels, omdat zij het als ‘kil’ beschouwde, maar is dit uiteindelijk wel in het ontwerp verwerkt en ook tot haar tevredenheid.


Hoe kwam het ontwerp tot stand?

Miranda: De voorbereidingen waarbij de wensen van de opdrachtgever vertaald worden in zowel functie als uiterlijk zijn zeer intensief. Hier komt dan een 3D ontwerp uit naar voren wat we vervolgens bespreken met de opdrachtgever. In het geval van Bernhaege waren er enkel nog een aantal wijzigingen nodig, maar waren we het eigenlijk snel eens over wat we allemaal voor ogen hadden. Dit was mede dankzij de duidelijke briefing vooraf. De wijzigingen die overigens nodig waren, waren vooral wijzigingen vanwege bouwtechnische uitdagingen waar we tegenaan liepen tijdens de restauratie. De 3D presentatie die wij presenteerden had direct de juiste beleving waarbij zaken als gevoel, kleur en sfeer direct klopten.

Annelies: Zo’n 3D ontwerp is een enorme houvast. Aanvankelijk heb je allerlei ideeën en is het lastig om het resultaat in te beelden. Het 3D ontwerp van Van Leiden Interieur schiep meteen een veel realistischer beeld en maakte de restauratie tastbaarder.


Waarom koos Bernhaege Advocaten voor van Van Leiden Interieur voor het renoveren van het Broederhuis?

Annelies: Allereerst omdat Van Leiden Interieur voor dezelfde kwaliteit staat als die wij ook aan onze cliënten leveren. Sowieso staat Van Leiden Interieur bekend als een kwalitatief zeer goede partij en had ik zelf al een eerdere, positieve ervaring met hun diensten. Tenslotte gunnen wij bij voorkeur graag werk aan plaatselijke ondernemers en is Van Leiden Interieur een Veghels bedrijf met een eigenaar die geboren en getogen is in Veghel. Dat Van Leiden Interieur onder leiding van de vader van Miranda het Broederhuis al eens onder handen had genomen en de dochter van Frans dit nogmaals mocht doen anno 2020 had voor mij een symbolische waarde.


Hoe was het om het Broederhuis wederom te restaureren en ditmaal voor Bernhaege Advocaten?

Miranda: Ik was direct enthousiast, ook omdat ik wist dat het pand matchte met hetgeen dat Annelies zocht. Daarnaast had het gebouw enorm veel potentie wat het een leuke klus maakte. Het was ook heel mooi om terug te kunnen keren naar een gebouw dat we 25 jaar eerder gerestaureerd hadden. Het pand had haar degelijkheid behouden waardoor het kwalitatief gezien nog in orde was, maar had zeker een modernisering nodig. Het was namelijk te oubollig. 25 jaar geleden huisde er een architectenbureau wat ook een andere inrichting vereist met bijvoorbeeld zeer grote bureaus voor het maken van bouwtekeningen. Het pand moest aangepast worden naar een advocatenkantoor en wel met de identiteit van Bernhaege Advocaten.


Hoe werd de samenwerking met Van Leiden Interieur ervaren?

Annelies: Als zeer prettig. De verhuizing op zich zou al een enorme klus worden. Toen ik dus Van Leiden Interieur contacteerde en het duidelijk werd dat zij ons volledig konden ontzorgen door de bouwbegeleiding op zich te nemen bij de restauratie, was dat een last van mijn schouders. Ik had zoals gezegd al vertrouwen in Van Leiden Interieur en dat vertrouwen hebben zij wederom eer aan gedaan. Een aantal leveranciers heb ik bijvoorbeeld zelf uitgekozen, maar Van Leiden zorgde ervoor dat deze allen feilloos samenwerkten. Al met al verliep de samenwerking erg soepel.


Toch waren er wel uitdagingen, welke waren dit?

Miranda: Dit waren een aantal zaken. Met een oud pand is het zo dat je de praktische eigenschappen wilt behouden, maar dat het moeilijk kan zijn om de moderne technieken erin te verwerken. Een modern luchtbehandelingssysteem verwerken bleek bijvoorbeeld best een opgave maar met hulp van Willems Uden Technische Installaties is dat uitstekend gelukt. En er speelde nog een factor tijd die beperkt was. De levering van het Broederhuis was in april en nog geen 7 weken nadien zou de verhuiswagen al voorrijden.

Annelies: Ook wilde ik graag werkkamers van glas op de eerste verdieping om zo openheid te creëren en zoveel mogelijk licht binnen te krijgen. Een oud pand heeft echter ook qua belastbaarheid bepaalde beperkingen dus was het nog even de vraag of deze wanden niet te zwaar zouden zijn. Gelukkig was dat niet het geval en hebben we nu, ondanks dat het allemaal aparte kamers zijn, een heel open interieur.


Wat vind je van het uiteindelijke resultaat dat Van Leiden Interieur heeft gerealiseerd?

Annelies: Hoewel de 3D tekening dus zeker hielp met het inbeelden van het uiteindelijke resultaat, bleef ik het enorm spannend vinden. Het blijft een verschil tussen een 3D tekening en onderdelen van het interieur in een loods zien bij Van Leiden Interieur versus wanneer alles daadwerkelijk in het pand staat.

Miranda: Ook voor ons als leverancier blijft dat toch altijd een spannend moment. Het moment waarop Annelies mij belde was dan ook een mooi gesprek.

Annelies: Zeker, het was prettig om dat moment samen te delen. Het uiteindelijke resultaat vind ik namelijk prachtig, ik was zeer onder de indruk. Vanwege de omstandigheden omtrent het coronavirus was het ook niet zo gemakkelijk om mijn collega’s in het proces te betrekken. Uiteraard liet ik de tussenfases van de restauratie zien via foto’s en filmpjes, maar dat is anders dan het in het echt zien. Het was mooi om te merken dat zowel collega’s als ook de klanten uit Veghel en omstreken die al op bezoek zijn geweest net zo enthousiast zijn over de restauratie als Miranda en ikzelf. Het Broederhuis anno 2020 heeft een echt wow-effect waarin recht is gedaan aan haar rijke historie.






Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Wij denken graag met u mee over het project dat u wilt realiseren. Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken.

Vakantiesluiting

Let op: In verband met de zomerperiode is Van Leiden Interieur gesloten vanaf vrijdag 24 juli tot en met maandag 17 augustus 2020.
Vanaf dinsdag 18 augustus zijn wij weer geopend volgens onze normale openingstijden. Neemt u in de tussentijd rustig een kijkje op onze website.

Graag tot dan!